Γεγονότα και σχόλια 24ου Φύλλου

Ο «Δάσκαλος» Πολυχρόνης Σίδερης «αεί γεωμετρεί»
Στις 12 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του ιδιαίτερα αγαπητού τοις πάσι μαθηματικού και συγγραφέα Πολυχρόνη Σίδερη, με τίτλο «Μαθηματικά Στιγμιότυπα». Εισηγήσεις έκαναν η κ. Ρομποτή Σταμάτα, Διευθύντρια του 2ου Λυκείου Αλίμου, με θέμα « Φιλοσοφικό υπόβαθρο και κοινωνικό περίγραμμα της μαθηματικής σκέψης», και ο κ. Κονιδάρης Νικόλαος, μαθηματικός και Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Λευκάδας, με θέμα «Τα μαθηματικά γεγονότα στο χωροχρόνο». Όπως αναφέρει ο συγγραφέας στον πρόλογο, όσοι πάσχουν από «μαθηματικοφοβία» να ξεχάσουν τους φόβους τους και μην κάνουν δυσάρεστους συνειρμούς. Μας διαβεβαιώνει μάλιστα ότι στο βιβλίο δεν θα δούμε την ιδιαίτερη γλώσσα των Μαθηματικών, που περιέχει σύμβολα ,σχέσεις, πράξεις, με αποκλειστικά δική της σύνταξη και προπάντων με αυστηρούς κανόνες χωρίς εξαιρέσεις. Γράφει χαρακτηριστικά: Αυτά τα στοιχεία λείπουν, σκόπιμα, για να είναι τα κείμενα του βιβλίου προσιτά και ευκολοδιάβαστα, αφού στόχος είναι να μυηθούν οι αναγνώστες στη ζωή κάποιων δημιουργών της μαθηματικής επιστήμης, Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του αριθμών {π , e . φ, J }, Στην αταξία και τάξη που οφείλεται στο μηδέν και άπειρο, Στην γοητεία που προκαλούν τα άλυτα προβλήματα» . Και συνεχίζει: ‘Ένας δεύτερος λόγος γραφής του βιβλίου ήταν η ανάγκη μιας προσωπικής εξομολόγησης. Σαν δάσκαλος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση νοιώθω τύψεις γιατί κάποια από αυτά που έπρεπε να διδάξω στους μαθητές μου δεν τα δίδαξα, όπως και άλλα πολλά . Και με μια δόση πολύ αυστηρής αυτοκριτικής, που δείχνει την ευαισθησία, την αγωνία αλλά και το υψηλό ήθος του Δασκάλου, επισημαίνει: Δειλός και άτολμος, έμεινα εγκλωβισμένος στα αναλυτικά προγράμματα του σεβαστού υπουργείου « τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος». Συγχαρητήρια στον εκλεκτό πνευματικό άνθρωπο και δάσκαλο όλων μας, μαθητών του και μη, και καλοτάξιδο το βιβλίο.

Εκδηλώσεις για τους ελβετούς φίλους της CFD στη Λευκάδα από 14 έως 17 Σεπτεμβρίου 2017
Το 2017 συμπληρώνονται 55 χρόνια από τότε που ήρθε η εθελοντική ομάδα CFD στην Λευκάδα στο πλαίσιο του προγράμματος της Χριστιανικής κίνησης Ειρήνης, για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των χωριών της Νοτιοδυτικής Λευκάδας. Για την επέτειο αυτή πρόκειται να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στην πόλη και τον Άγιο Πέτρο από 14 ως 17 Σεπτεμβρίου. Εκτενές ρεπορτάζ στο επόμενο φύλλο.

ΚΒ’ Συμπόσιο της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών
Στις 9 και 10 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε το ΚΒ’ Συμπόσιο της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας με θέμα “Λογοτεχνία και Λογοτέχνες της Λευκάδας, 19ος – 20ος αιώνας”. Την πρώτη μέρα, μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων, παρουσιάστηκε η θεματική του Συμποσίου από τον πρόεδρο της ΕΛΜ κ. Θανάση Μελά και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν υπό την προεδρία της κ. Χριστίνας Ε. Παπακώστα οι εξής εισηγήσεις:1) του Ομότιμου Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Δρος Ιστορίας κ. Τριαντάφυλλου Σκλαβενίτη με θέμα «Λογοτεχνία και Λογοτέχνες της Λευκάδας τον 19ο και 20ο αιώνα: Γενική σκιαγραφία» 2) του επίκουρου καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Γιάννη Ξούρα με θέμα «Περί ιστορίας εν τη ποιήσει. Σχόλια στη ζωή και το έργο των Ιωάννη και Σπυρίδωνα Ζαμπελίου», 3) του αναπληρωτή καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κ. Γιάννη Παπαθεοδώρου με θέμα «Αριστοτέλης Βαλαωρίτης: ποίηση και πολιτική στον καιρό της Μεγάλης Ιδέας» και 4) του γραφίστα και μελετητή κ. Βασίλη Φίλιππα με θέμα “Υπό την σκιάν του Βαλαωρίτη: οι «ελάσσονες” Λευκαδίτες λογοτέχνες του 19ου αιώνα». Τη δεύτερη μέρα του Συμποσίου πραγματοποιήθηκαν, υπό την προεδρία της κ. Βιβέτ Τσαρλαμπά-Κακλαμάνη, οι εξής εισηγήσεις: 1) της κ. Ευθαλίας Παπαδάκη, Δρος Ιστορίας με θέμα «Μια περιδιάβαση στην ποίηση του Άγγελου Σικελιανού», 2) του κ. Δημήτρη Σπ. Τσερέ, φιλολόγου και συγγραφέωςς, με θέμα “Από την ηθογραφία του 19ου αι. προς την ψυχογραφία και την κοινωνική αναζήτηση”,, 3) της κ. Παρασκευής Κοψιδά-Βρεττού, επίτιμης Σχολικής Συμβούλου Φιλολόγων, Δρος φιλολογίας και προέδρου του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας με θέμα «Λογοτεχνία και Λογοτέχνες της Λευκάδας του 20ου αιώνα. Κατευθύνσεις και όρια» και 4) του κ. Παντελή Μπουκάλα, δημοσιογράφου, με θέμα “Αναφορά στο Νίκο Κατηφόρη και στο Γεράσιμο Δ. Γρηγόρη και η τέχνη της ξερολιθιάς”. Την εισήγηση παρουσίασε ο κ. Σωκράτης Πουλής, επιμελητής των εκδόσεων της ΕΛΜ, επειδή ο εισηγητής απουσίασε για οικογενειακούς λόγους. Η εκδήλωση έκλεισε με την καθιερωμένη απονομή του βραβείου Πέτρου και Νίτας Αργύρη στην μαθήτρια Σοφία Ροντογιάννη και τον μαθητή Διονύσιο Γατζία, που αρίστευσαν κατά το σχολικό έτος 2016-2017. Τα βραβεία και το χρηματικό ποσό (2000 ευρώ) απονεμήθηκαν από τον κ. Νίκο Κατηφόρη και τον πρόεδρο της ΕΛΜ κ. Αθανάσιο Μελά.

«Λευκάδα, η πόλη του ποδήλατου»: Μια πολύ ενδιαφέρουσα υπαίθρια εικαστική πρόταση
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα υπαίθρια εικαστική πρόταση της λευκαδίτισσας Καίτης Ματαφιά – Χόρτη με τίτλο «Λευκάδα, η πόλη του ποδήλατου», πραγματοποιήθηκε από τις 18 Ιουλίου έως τις 28 Αυγούστου 2017 στην «ξέρα» του Ιβαριού της Λευκάδας. Η επίσημη εκδήλωση – παρουσίαση των 7 έργων μεταλλοτεχνίας με βάση ένα δύσκολο υλικό, το ποδήλατο, που συνθέτουν την πρόταση, έγινε στις 8 Αυγούστου, παρουσία του δημάρχου Κώστα Δρακονταειδή, του αντιδημάρχου Κων/νου Σέρβου και του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας, Μανώλη Θερμού και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του κόσμου και ιδιαίτερα των φιλότεχνων. Στην αρχή πήρε το λόγο η δημιουργός, που αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην κατασκευή, και στην αξία της τοποθέτησης των συγκεκριμένων έργων στη μοναδική τοποθεσία του Ιβαριού. Στη συνέχεια η σκυτάλη πέρασε στην αρχιτέκτονα Πάττυ Καλού, που μίλησε για την τέχνη σε ανοιχτό χώρο. Ακολούθως έλαβε το λόγο η Σταματίνα Πάλμου, περιβαλλοντική καλλιτέχνις και επιμελήτρια εκθέσεων, η οποία αναφέρθηκε στην ικανότητα της δημιουργού να τιθασσεύει το πολύ απείθαρχο και περιοριστικό υλικό και να το μετατρέπει σε σημαίνουσες μορφές. Τέλος, η καλλιτέχνις ευχαρίστησε όσους συντέλεσαν στο στήσιμο και την προβολή της εικαστικής της παρέμβασης. Ήδη η έκθεση, έχει μεταφερθεί στον Κήπο των Ζαμπελίων με οπτική προσέγγιση από το CMYK Art cafe. Για την εικαστική παρέμβασή της, απότοκο της αγάπης της για το ποδήλατο και τη γλυπτική, η δημιουργός με την πολυσχιδή και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα δραστηριότητα (δημοσιογράφος, συγγραφέας και εκδότρια παιδικών βιβλίων, ακτιβίστρια, καλλιτέχνις) σχολιάζει: “H σύνθεση των έργων έχει βασιστεί στη μεταμόρφωση του ποδήλατου. Τα ποδήλατα αν και είναι μιας πρωτόλειας μορφής “εργαλεία”, είναι ολοκληρωμένα μηχανήματα που εμπεριέχουν την έννοια της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας. Με ένα ποδήλατο μπορείς να διασχίσεις όλο τον κόσμο, το ίδιο που μπορεί να κάνει κι της ερωδιός, μια μέλισσα, ένα παρυδάτιο πουλί... Το ποδήλατο είναι ένα μηχάνημα που έχει της ζωές. Δεν μπορείς να το πετάξεις όταν πλέον θα έχει παλιώσει ως μεταφορικό μέσο. Πρέπει να του δώσεις μια ευκαιρία ακόμη...”. Εμείς δανειζόμαστε και προσυπογράφουμε το πολύ ενδιαφέρον σχόλιο της διδάκτορος Φιλολογίας, συγγραφέως και προέδρου του συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας κ. Παρασκευής Κοψιδά –Βρεττού: “Η ευρηματική καλλιτέχνιδα έρχεται να μας υποβάλλει μια νέα αισθητική ανάγνωση του λευκαδίτικου τοπίου και να μας παρασύρει στην ευαίσθητη αγωγή ενός εμπλουτισμένου βλέμματος εικαστικών μεταμορφώσεων. Μας καλεί σε μια ρομαντική ανακάλυψη της ευαίσθητης πρόσληψης της μικρο-ζωής, της ενόργανης σιωπής των μικρών και ασήμαντων, που δεν φωνασκούν την ύπαρξή τους, αλλά την ψελλίζουν στον καλλιτέχνη κι εκείνος διαμεσολαβεί σε μας για την κατανόηση, την οικείωση με την ύπαρξή τους”. Ένα μεγάλο «Εύγε», λοιπόν, στην κ. Ματαφιά – Χόρτη για τις υπέροχες δημιουργίες της.

ΕΛΜ: Έκθεση Ναϊφ ζωγραφικής και αγιογραφίας στο Γυμνάσιο Βασιλικής.
Από τις 13 ως τις 20 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε έκθεση ζωγραφικής και αγιογραφίας σε χώρο του Γυμνασίου Βασιλικής, που οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία η ταιρεία Λευκαδικών Μελετών. Στην έκθεση, στην οποία εκτέθηκαν πάνω από 50 έργα, έλαβαν μέρος οι παρακάτω καλλιτέχνες που ζουν στη Νότια Λευκάδα ή κατάγονται από αυτήν: Ανυφαντή Βασιλική, Βράϊλα-Πολίτη Βάσω,
Κατηφόρη-Ανυφαντή Μαρία, Κατηφόρη Ρένα, Κατηφόρης Στέφανος, Πολίτης Δημήτρης, Ραυτόπουλος Αθανάσιος, Ραυτοπούλου Ουρανία,
Χουλιαρά-Σκληρού Βαρβάρα.



«Όλα καλά αξιότιμοι κύριοι» και στο νησί των ποιητών
Στις 13 Αυγούστου 2017 έγινε στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Λευκάδας η παρουσίαση της δεύτερης ποιητικής συλλογής της διδάκτορος, δοκιμιογράφου, επιτίμου Σχολικής Συμβούλου και διακεκριμένης φιλολόγου κ. Βιβής Κοψιδά- Βρεττού, με τίτλο «Όλα καλά αξιότιμοι κύριοι» (εκδ. Μελάνι, Αθήνα 2016), με συντονιστή τον Αντιπρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου κ. Σπύρο Αρβανίτη. Για το έργο της ποιήτριας μίλησαν ο καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας κ. Γιάννης Παπαθεοδώρου, ο ποιητής και εκδότης – διευθυντής του περιοδικού «Μανδραγόρας» κ. Κώστας Κρεμμύδας, ο επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών Δρ Άγγελος Χόρτης και η ποιήτρια. Ποιήματα απήγγειλαν ο ηθοποιός κ. Δημήτρης Βερύκιος και η σκηνοθέτις κ. Λουκία Κατωπόδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε!
Σας καλωσορίζουμε στην ανανεωμένη ιστοσελίδα μας!
Η ιστοσελίδα μας επανασχεδιάστηκε και ανανεώθηκε, είναι πιο σύγχρονη, πιο λειτουργική και πιο επικεντρωμένη στο να σας προσφέρει τις πληροφορίες που χρειάζεστε άμεσα και γρήγορα.
Για καλύτερη εμπειρία χρήσης αναβαθμίστε την εφαρμογή περιήγησης (Browser) που χρησιμοποιείτε
Ευχαριστούμε που μας επισκεφθήκατε!