Γεγονότα και σχόλια 22ου Φύλλου

Μπήκε το νερό στ’ αυλάκι
Ευχάριστα είναι τα νέα για την ανάδειξη και αξιοποίηση του αρχαίου θεάτρου της Λευκάδας. Προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Λευκάδας για ανασκαφή & ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου της Λευκάδας υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος. Για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση των προβλεπόμενων επεμβάσεων, διεπιστημονική ομάδα πρόκειται να εκπονήσει μια σειρά μελετών και εργασιών. Οι σχετικές δράσεις θα αφορούν εκτεταμένες αποψιλώσεις και καθαρισμό του χώρου του αρχαίου θεάτρου και ανασκαφική έρευνα, μελέτη αποτύπωσης - τοπογράφησης του αρχαιολογικού χώρου και του αρχαιολογικού υλικού, φωτογραφική τεκμηρίωση και αεροφωτογράφηση και, τέλος, σήμανση με ενημερωτικές πινακίδες. Η ισχύς της προγραμματικής σύμβασης, συνολικού προϋπολογισμού 200. 000 ευρώ, ορίζεται σε 24 μήνες και φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας. Η χρηματοδότηση θα προέρχεται εξ ημισείας από πιστώσεις της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του δήμου Λευκάδας.



Τμήμα της ορχήστρας του θεάτρου

Νέο Δ. Σ. στον Σύλλογο Λευκαδίων Ηλιούπολης και Γύρω Δήμων
Στον Σύλλογο Λευκαδίων Ηλιούπολης και Γύρω Δήμων «Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ» εκλέχτηκε τον Νοέμβριο ε.ε. το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, που συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:


Πρόεδρος
Γεωργάκης Ευάγγελος
Αντιπρόεδρος
Χόρτης Παναγιώτης
Γεν. Γραμματέας
Φραγκούλη – Μεσσήνη Ελευθερία
Ταμίας
Αργύρης Αλέξανδρος
Αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας
Ραπακουσίου Άννα
Υπεύθυνος Χορευτικού
Μόκκα – Λάζαρη Φρόσω
Υπεύθυνος Χορωδίας
Γεωργάκη – Καραγιάννη Μαρία – Ελένη
Υπεύθυνος Κτιρίου
Φραγκούλης Ιωάννης
Συντονιστής Δράσεων
Γεωργάκης Λάμπρος

Στο νέο Δ. Σ. ευχόμαστε ολόψυχα καλή δύναμη και επιτυχή θητεία.

Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: σπεύδε … βραδύτατα
Φίλοι αναγνώστες της Λευκάδας, της Πρέβεζας και των Ακαρνάνων γειτόνων, μην καταπονείσθε και μην πιέζετε να γίνει ο δρόμος απ’ την Αμφιλοχία στο Άκτιο σύντομα. Το έργο θα εξυπηρετεί, βέβαια, την απευθείας σύνδεση του Ακτίου, της Πρέβεζας, της Λευκάδας και της Βόνιτσας με την Ιόνια Οδό, αλλά τα έργα που ξεκίνησαν από το 2010 με προοπτική να ολοκληρωθούν το 2013, σήμερα, λήγοντος του σωτηρίου έτους 2016, προχωρούν με επιμέρους προβλήματα και διακοπές και η ολοκλήρωση και παράδοση του ως άνω οδικού άξονα καθυστερεί, νομίζουμε όμως ορθότατα. Σκεφτείτε μόνο αυτό: Αν γίνουν όλα τα έργα, τι θα κάνουν οι επόμενοι και οι «παρεπόμενοι»; Δεν πρέπει να αφήνουμε και κάποια περιθώρια, για να δοξαστούν κι αυτοί; Εξάλλου ο κάθε συνεπής αρμόδιος δεν κάνει τίποτε άλλο απ’ το να ακολουθεί τη ρήση του αρχαίου τραγικού Αισχύλου «Ου γάρ δοκεί άριστος αλλ’ είναι θέλει» [= Δε θέλει μοναχά να φαίνεται εξαίρετος, αλλά και να ᾽ναι πραγματικά, όπως λέει και ο αρχαίος τραγικός (Αισχύλος, Επτά επί Θήβας, 592)], Παράλληλα, θεωρούμε ότι, μετά την έγκριση του κονδυλίου για την επισκευή του οδικού δικτύου της Λευκάδας, αν αντιμετωπιστούν, όπως ακόμη ελπίζουμε, οι λακούβες στον δρόμο προς την Παναγιά Χορτάτων (η απόσταση από τον κεντρικό δρόμο των Χορτάτων ως την Παναγιά είναι 300 περίπου μέτρα), το γεγονός αυτό πρέπει να εορτασθεί με κανονιοβολισμούς, Dum spiro spero (Όσο αναπνέω ελπίζω) …

Η ομάδα των «Ιαπώνων»
Ομάδα αριστούχων μαθητών του 1ου Λυκείου Λευκάδας πραγματοποίησε επιμορφωτικό ταξίδι στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνόδου Μαθητών Λυκείων για την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για το Τσουνάμι, που καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη Προηγήθηκε πρόσκληση του ΥΠΕΞ της Ιαπωνίας, «τιμής ένεκεν» για τον Λευκάδιο Χερν . Η Σύνοδος , η οποία τράβηξε το ενδιαφέρον της ιαπωνικής τηλεόρασης,πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο της πόλης Κουρόσιο της επαρχίας Κόχι και η θεματική της δεν περιελάμβανε μόνο το τσουνάμι αλλά ευρύτερα το ζήτημα των φυσικών καταστροφών. Η ομάδα του 1ου Λυκείου Λευκάδας, με επικεφαλής την καθηγήτρια κ. Κατερίνα Θειακού, αντιπροσώπευσε με μεγάλη επιτυχία την Ελλάδα (συμμετείχαν εν συνόλω 29 Λύκεια απ’ όλο τον κόσμο), παρουσιάζοντας την εργασία «Education is the key for disaster preparedness», στην οποία εστίασε στο φαινόμενο των σεισμών και της σημασίας που έχει η εκπαίδευση στην αντιμετώπισή τους και συμμετέχοντας στις υπόλοιπες συζητήσεις και δράσεις. Η αποστολή, μετά την επιστροφή της, στην Ελλάδα προσκλήθηκε στην κατοικία του πρέσβη της απωνίας κ. Masuo Nishibayashi και μετέφερε τις εντυπώσεις και τις εμπειρίες της από τη θερμή υποδοχή των Ιαπώνων και την ποιότητα της Συνόδου. Την ομάδα των μαθητών αποτελούσαν οι Πολυνείκης Ράπτης, Δάμων Κοψιδάς, Νίκος Κατωπόδης, Μιχαήλ-Αγγελος Κολόκας, Βαγγέλης Γλένης και Ελπίδα Ζαβιτσάνου. Σε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της σπουδαίας αυτής δράσης και ιδιαίτερα στους μαθητές και την καθηγήτριά τους αξίζει ένα μεγάλο ΕΥΓΕ!



Αναβάλλεται για το προσεχές φθινόπωρο η άφιξη της ομάδας των Ελβετών φίλων
Οι Ελβετοί φίλοι ( Ρίκος – Fritz Berger , Αλίκη και η υπόλοιπη ομάδα) που είχε προγραμματισθεί να επισκεφθούν το νησί μας το Πάσχα του 2017 ανέβαλαν την επίσκεψή τους, για τεχνικούς λόγους. Το ταξίδι τους θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Τα βιβλία είναι για τους αναγνώστες
Η Λέσχη Ανάγνωσης και Στοχασμού του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας αποτελεί μια πολύ ουσιαστική δράση, που τονώνει την πνευματική ζωή της Λευκάδας.Ήδη έχουν αρχίσει οι συναντήσεις της χειμερινής περιόδου, με το βιβλίο του Δημήτρη Νανόπουλου Στον τρίτο βράχο από τον ήλιο-Μια ζωή, η επιστήμη κι άλλα σύμπαντα. Αρχίζουμε, λοιπόν, το διάβασμα…

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε!
Σας καλωσορίζουμε στην ανανεωμένη ιστοσελίδα μας!
Η ιστοσελίδα μας επανασχεδιάστηκε και ανανεώθηκε, είναι πιο σύγχρονη, πιο λειτουργική και πιο επικεντρωμένη στο να σας προσφέρει τις πληροφορίες που χρειάζεστε άμεσα και γρήγορα.
Για καλύτερη εμπειρία χρήσης αναβαθμίστε την εφαρμογή περιήγησης (Browser) που χρησιμοποιείτε
Ευχαριστούμε που μας επισκεφθήκατε!