Γεγονότα και σχόλια 20ου Φύλλου

Τιμητική εκδήλωση για την επί τιμή Διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου κ. Μυρτάλη Αχειμάστου -Ποταμιάνου
Στις 11-4-2016 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Αθηναίων τιμητική εκδήλωση της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών
για την επί τιμή Διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών Δρα κ. Μυρτάλη Αχειμάστου –Ποταμιάνου (έλκει το γένος από το Διαμπλιάνι, πιθανότατα από το χωριό μας). Στην αρχή προλόγισε ο πρόεδρος της ΕΛΜ κ. Αθανάσιος Μελάς και στη συνέχεια έλαβαν τον λόγο οι παρακάτω εισηγητές: 1) ο Ακαδημαϊκός κ. Παναγιώτης Βοκοτόπουλος, με θέμα «Η δράση της Μυρτάλης Αχειμάστου –Ποταμιάνου στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα 1969-1976» , 2) η βυζαντινολόγος κ. Αγγελική Κατσιώτη, τμηματάρχης της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, με θέμα «Η παρουσία της Μυρτάλης Αχειμάστου –Ποταμιάνου στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Η προσφορά της στη μελέτη και στην ανάδειξη της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης των νησιών του Αιγαίου» και 3) η καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κ. Νανώ Χατζηδάκη, με θέμα «Οι μελέτες της Μυρτάλη Αχειμάστου –Ποταμιάνου για τη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Ζωγραφική». Κοινός τόπος όλων των εισηγήσεων ήταν ότι η διακεκριμένη αρχαιολόγος επιτέλεσε τεράστιο έργο στο πεδίο δράσης της και υπογραμμίστηκαν η επιστημοσύνη και το ήθος της . Ακολούθησε παρέμβαση του κ. Απόστολου Κακλαμάνη, που «εμνήσθη ημερών αρχαίων», παραπέμποντας στη γνωριμία του με τη «Μυρτώ», όπως την αποκαλούσαν οι συμμαθητές της στο Γυμνάσιο Λευκάδος. Η εκδήλωση, την οποία συντόνισε με μεγάλη επιτυχία ο δικηγόρος κ. Κώστας Ν. Κατηφόρης, μέλος του Δ. Σ. της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών, έκλεισε με αντιφώνηση της τιμώμενης και ευχαριστίες προς τους συντελεστές της εκδήλωσης και ιδιαίτερα προς τον κ. Τριαντάφυλλο Σκλαβενίτη, που είχε την πρωτοβουλία της πρότασης.



Η κ. Αχειμάστου –Ποταμιάνου στο βήμα και δίπλα της ο συντονιστής της εκδήλωσης κ. Κατηφόρης.Φωτο:Κώστας Πατρίκιος

«Μάτια βουρκωμένα» σε προβολή ταινίας-αφιερώματος στον Fritz Berger
Την Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2016, στην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου Λευκάδας «Απόλλων» προβλήθηκε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Fritz Berger – Ο φωτογράφος των αναμνήσεων», σε σκηνοθεσία Νίκου Καββαδά (MyLefkada) και Δημήτρη Ε. Σολδάτου, μέσα σε κλίμα φορτισμένο συγκινησιακά, όπως φάνηκε απ’το θερμό χειροκρότημα και τα βουρκωμένα μάτια των θεατών. Η «μέθεξη»αυτή του κοινού σ’αυτό το ταξίδι των αναμνήσεων δείχνει ότι ο «Ρίκος» (Fritz Berger) και οι συν αυτώ, με την τεράστια συμβολή τους στην επίλυση ζωτικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν πολλά χωριά του νησιού μας, κατόρθωσαν να μεταφέρουν το μήνυμα της αλληλεγγύης των ανθρώπων, ξεπερνώντας κάθε είδους προκαταλήψεις και διαφορές. Εκ μέρους του Δήμου Λευκάδας και της ΔΕΠΟΚΑΛ απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος κ. Θανάσης Περδικάρης. Για το έργο των εθελοντών της Ελβετικής Χριστιανικής Οργάνωσης μίλησε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών κ. Θανάσης Μελάς, ως αυτόπτης μάρτυρας των σπουδαίων δραστηριοτήτων αυτής της ομάδας στα χωριά της νότιας Λευκάδας. Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ και στη συνέχεια ο κ. Περδικάρης έδωσε το λόγο στον κ. Νίκο Καββαδά, ο οποίος ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης, τον Δήμο Λευκάδας, τον κ. Μελά και το κοινό. Θερμά συγχαρητήρια, φυσικά, αξίζουν και στον ίδιο και σε όλους όσοι, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, προβάλλουν δράσεις και αξίες, όπως οι παραπάνω, αξίες που πατάνε στο έδαφος του ανθρωπισμού.

Ηλεκτρονική μουσική με τον τρόπο του συνεργάτη της εφημερίδας μας Νίκου Χόρτη
Στις 17 Μαϊου το My Lefkada δημοσίευσε εκτενές άρθρο με τίτλο «Elements:Ηλεκτρονική μουσική από τον Λευκαδίτη Νίκο Χόρτη», αναδεικνύοντας κάποιες όψεις από το πολύπλευρο ταλέντο του συνεργάτη της εφημερίδας μας Νίκου Χόρτη. Ο Νίκος, για όσους τον γνωρίζουμε από κοντά, είναι ένας αυθεντικός καλλιτέχνης. Οι εικαστικές του δημιουργίες, οι ποιητικές του ενατενίσεις και οι μουσικές του προτάσεις αποτελούν βασικές όψεις του πολύπλευρου ταλέντου του. Για του λόγου το ασφαλές, παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το παραπάνω άρθρο: «Ο δίσκος «Elements» του Λευκαδίτη (από τα Χορτάτα) Νίκου Χόρτη, κυκλοφόρησε σε μορφή digital download στις 19 Αυγούστου 2015, μέσω της AMAdea Μusic.Η ηχογράφηση και η μίξη ξεκίνησαν το Δεκέμβριο του 2014. Η τελική μίξη ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2015. Το mastering (ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι όλης αυτής της περιπέτειας) τελείωσε αρχές Αυγούστου του 2015. Πρόκειται για μια εξαιρετική ολοκληρωμένη προσπάθεια, με έξυπνες και προσεγμένες συνθέσεις, με μουσικές επιρροές από τον Jean Michelle Jarre, τους Pink Floyd και τον διάσημο Έλληνα συνθέτη Vangeli». Το album ολοκληρώνει ένα εξαιρετικό βίντεο, παραγωγή του καλλιτέχνη ...». Να είσαι πάντα καλά, Νίκο, και να μας χαρίζεις τις υπέροχες δημιουργίες σου.



Το Λιμεναρχείο τα θαλάσσωσε: 
Σκορπιός και Σκορπίδι-χαρακτηρίστηκαν … ά-ποροι!
Ομολογώ ότι με μεγάλη έκπληξη και θαυμασμό ανέγνωσα το υπηρεσιακό έγγραφο του λιμεναρχείου Λευκάδος και των παρ’αυτή νήσων και (βραχο)νησίδων,
για απαγόρευση της διέλευσης πλοίων και πλοιαρίων στο στενό ανάμεσα στον Σκορπιό και το Σκορπίδι. Ενεργώντας σε αυστηρώς υπηρεσιακό πλαίσιο, οι καθ’ύλην αρμόδιοι εβαφτίσανε το πέρασμα δίαυλο, όπως κάποιοι καλόγεροι εβαφτίσανε το κρέας ψάρι, ίσως και … χαβιάρι! Δεν κρύφτηκε η υπηρεσία πίσω από ένα προσωπείο, όπως κάνουν μερικοί-μερικοί, παίζοντας με τις λέξεις, με τα ρητορικά σχήματα, με τα κώλα κ.τ.τ.. Αντίθετα, είπε με αυστηρά υπηρεσιακό ύφος τα σύκα -… σκορπιούς και τη σκάφη … δίαυλο. Λένε. βέβαια, μερικοί κακεντρεχείς ότι με τη λογική αυτή πρέπει να απαγορευτεί η κυκλοφορία πλοίων σε ολόκληρο το σύμπλεγμα των νησιών και νησίδων της Λευκάδας, γιατί όλα τα περάσματα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν … δίαυλοι. Αντίθετα, αγνόησε σαν … «βρωμομπουρμουλήθρες» την έκκληση της εφημερίδας μας υπό τον τίτλο Η κόπρος του Αυγείου (φύλλο 9, καλοκαίρι του 2013), με την οποία επισημαίναμε, ομολογώ με θράσος και αναίδεια, τα εξής: «Θεωρούμε ότι το Λιμενικό Σώμα– Ελληνική Ακτοφυλακή απαιτείται να αυξήσει και να εντατικοποιήσει τους προβλεπόμενους ελέγχους στα πλοία που παραπλέουν ή προσεγγίζουν τις δυτικές ακτές της Λευκάδας και, σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων, να τους «κόβει τον κ…», κατά το κοινώς λεγόμενο, ως τους βασικούς υπαίτιους εξόδου (βοθρο) λυμάτων προς τις ακτές. Το κακό έχει παραγίνει. Και μια ερώτηση προς τους αρμόδιους φορείς: Πόσοι έλεγχοι έγιναν το φετινό καλοκαίρι, πόσες παραβάσεις διαπιστώθηκαν, ποιοι ήταν οι παραβάτες και ποιες ποινές τους επιβλήθηκαν;». Εμείς, αφού ζητήσουμε ταπεινά συγγνώμη για το θράσος μας, εκείνο που θα θέλαμε να ευχηθούμε είναι το εξής:Είθε ο Θεός να ανταμείψει τις «υπηρεσίες» για το πάθος που τις χαρακτηρίζει στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων της αρμοδιότητάς τους. Χαιρετίσματα, λοιπόν, στην εξουσία…



Φωτο:My Lefkada

Η «Αγωνία Επιβίωσης» του κ. Σπύρου Βρεττού 
Την Κυριακή, 29-5-2016, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών «Μιχαήλ Αβέρωφ» πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του μυθιστορήματος του εξαίρετου φιλολόγου Δρος κ. Σπύρου Βρεττού, με τίτλο «Αγωνία Επιβίωσης» από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Λευκάδας και τις εκδόσεις Γρηγόρη. Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος της Εταιρείας κ. Κώστας Καρούσος και, στη συνέχεια, μίλησαν για το βιβλίο ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μιχάλης Μερακλής, η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδος κ. Βιβή Κοψιδά –Βρεττού και ο συγγραφέας.Για τέτοιου είδους δραστηριότητες το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι: «Ἑύγε!»



O συγγραφέας κ. Βρεττός και εκατέρωθεν η κ. Κοψιδά –Βρεττού και ο κ. Μερακλής

Με ονοματοθεσία οδού θα τιμήσει ο Δήμος Τρικκαίων τον αείμνηστο καθηγητή Γιώργο Ροντογιάννη
Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικάλων με ομόφωνη απόφαση του, δέχθηκε το αίτημα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κίμωνα Σακελλαρίου και Προέδρου 35μελούς Επιστημονικής Συντονιστικής Επιτροπής, που συστάθηκε για να τιμηθεί η μνήμη του συναδέλφου του καθηγητή και διαπρεπούς μέλους της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του ως άνω Πανεπιστημίου Γεώργιου Ροντογιάννη, να δοθεί το όνομά του σε δρόμο της πόλης. Ο αείμνηστος συντοπίτης μας, που είχε διατελέσει και Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων και είχε πρωτοστατήσει στους αγώνες για την ίδρυση Πανεπιστημιακών Σχολών στην πόλη των Τρικάλων.



Τηλυκράτης: Και ξανά προς τη δόξα τραβά
Ο ογδονταεννιάχρονος Τηλυκράτης, το πιο ιστορικό αθλητικό σωματείο της Λευκάδας, που φέρει το όνομα Λευκαδίτη ναυάρχου στον Πελοποννησιακό πόλεμο (νονός ο πρώτος πρόεδρός του Ιωάννης Σταματέλος, καθηγητής), καταναυμάχησε τους αντιπάλους του και ανέβηκε στην Γ΄ εθνική κατηγορία. Πέρα από τα συγχαρητήριά μας και τις ευχές μας για καλή πορεία στον δύσβατο δρόμο της «στρογγυλής θεάς», καταθέτουμε και μία μαρτυρία για τον αρχαίο Τηλυκράτη: «Τούτους μὲν δὴ ἐποίησε Τίσανδρος, τοὺς δὲ ἐφεξῆς Ἄλυπος Σικυώνιος … ἐκ δὲ Ἀμβρακίας καὶ Κορίνθου τε καὶ Λευκάδος Τηλυκράτης καὶ Πυθόδοτος Κορίνθιος καὶ Ἀμβρακιώτης Εὐαντίδας [Παυσανίου Ελλάδος Περιήγησης: Φωκικά, Λοκρών Οζόλων, [9.10] .

Επί του πιεστηρίου: Το Προεδρείο της Εταιρείας Λευκαδικὠν Μεετών στο Προεδρικό Μέγαρο
Την Τετάρτη, 1 Ιουνϊου 2016, πραγματοποιήθηκε μια εξαιρετικά σημαντική επίσκεψη του προέδρου και του αντιπροέδρου της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών κ.κ. Αθ. Μελά και Αγγ. Χόρτη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγιναν δεκτοί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Οι εκπρόσωποι της Εταιρείας αφού ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο για την αγάπη και το ενδιαφέρον του για τη Λευκάδα, καθώς και για την προβολή εκ μέρους του των διαχρονικών αξιών του ελληνικού πολιτισμού, τον ενημέρωσαν για το έργο της και του προσέφεραν βιβλία από τις εκδόσεις της. Θεωρούμε ότι η συνάντηση αυτού του επιπέδου περιποιεί τιμή όχι μόνο στην ΕΛΜ αλλά και σε ολόκληρη τη Λευκάδα.

Αναστάσεως ημέρα στα Χορτάτα
Το «Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί» ακούστηκε την ημέρα της Λαμπρής και στον ι.ν. του Αγίου Μηνά στα Χορτάτα, δια στόματος του ιερουργούντος πατρός Ελευθερίου και των ιεροψαλτών Σπύρου και Φάνη Χόρτη. Το Πάσχα, μάλιστα, συνέπεσε με την ολοκλήρωση των έργων εξωραϊσμού και αναβάθμισης δρόμων του χωριού. Εξακολουθούν, βέβαια, να υπάρχουν προβλήματα, όπως το πρόβλημα της αποχέτευσης το πρόβλημα της πρόσβασης στη θάλασσα και το πρόβλημα του ελλιπούς ηλεκτροφωτισμού του κεντρικού δρόμου.

Ποίηση και ανθρωπισμός
Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 21 Μαρτίου 2016 το Αφιέρωμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης με θέμα Ένα Ποίημα για τους Πρόσφυγες που συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λευκάδας, το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Λευκάδας και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Λευκάδας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων στο προσφυγικό ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε!
Σας καλωσορίζουμε στην ανανεωμένη ιστοσελίδα μας!
Η ιστοσελίδα μας επανασχεδιάστηκε και ανανεώθηκε, είναι πιο σύγχρονη, πιο λειτουργική και πιο επικεντρωμένη στο να σας προσφέρει τις πληροφορίες που χρειάζεστε άμεσα και γρήγορα.
Για καλύτερη εμπειρία χρήσης αναβαθμίστε την εφαρμογή περιήγησης (Browser) που χρησιμοποιείτε
Ευχαριστούμε που μας επισκεφθήκατε!