Γεγονότα και σχόλια 16ου Φύλλου

Νέο Δ. Σ. στην Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών
Μετά τις αρχαιρεσίες της 15ης Μαρτίου ε.έ, το Διοικητικό Συμβούλιο και η Εξελεγκτική Επιτροπή της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών συγκροτήθηκαν σε σώμα ως ακολούθως:

Διοικητικό Συμβούλιο
Πρόεδρος
Αθανάσιος Μελάς
Αντιπρόεδρος
Άγγελος Χόρτης
Γενικός Γραμματέας
Αντώνης Σολδάτος
Ταμίας
Θωμάς Πατρίκιος
Έφορος
Σωκράτης Κακλαμάνης
Ειδικός Γραμματέας
Δημήτριος Ροζάκης
Αναπληρωτής Ταμίας
Πάνος Ροντογιάννης
Μέλος
Κων/νος Κατηφόρης
Μέλος
Μιράντα Κουνιάκη- Κορδελλίδη
Εξελεγκτική Επιτροπή
Πρόεδρος
Μαρία Mελά- Δάλλα
Μέλος
Διονύσιος Μελάς
Μέλος
Θεοδώρα Αρέθα

Το 20ο Συμπόσιο της ΕΛΜ θα πραγματοποιηθεί στις 31 Ιουλίου – 1 Αυγούστου 2015 στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Λευκάδας.

Εκδήλωση-αφιέρωμα στον Χρίστο Σολδάτο
Την Τρίτη 3 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-αφιέρωμα στον αείμνηστο Χρίστο Σολδάτο, με συνδιοργανωτές την Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης». Την εκδήλωση συντόνισε ο κος Άγγελος Χόρτης, Δρ. Ιστορίας και αντιπρόεδρος της ΕΛΜ. Καταρχάς, ο πρόεδρος της ΕΛΜ κ. Αθανάσιος Μελάς παρουσίασε τη ζωή και το έργο του τιμώμενου και στη συνέχεια ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΜ κ. Δημήτριος Σκλαβενίτης ανέλυσε το έργο του ιστορικού «Η εκπαιδευτική και πνευματική κίνηση του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας 1800-1922″. Ακολούθως, ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, με αφορμή την έρευνα και το ογκώδες έργο του Χρίστου Σολδάτου «Η Χριστιανική Ζωγραφική της Λευκάδας» εξήρε το ρόλο του συγγραφέα στην ανάδειξη της Χριστιανικής Τέχνης της Λευκάδας και παρουσίασε όλες τις προσπάθειες της Ιεράς Μητρόπολης Λευκάδος και Ιθάκης για την αναστήλωση και την επαναλειτουργία των μοναστηριών του νησιού. Την εκδήλωση έκλεισαν ο ανηψιός του Χρήστου. Σολδάτου κ. Ευάγγελος Σολδάτος και η κόρη του εκλιπόντος, που με συγκινησιακά φορτισμένο λόγο παρουσίασε τη ζωή και το έργο του πατέρα της. Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο βουλευτής Λευκάδας κ. Στ. Γρηγόρης, μέλη Λευκαδίτικων συλλόγων της Αττικής και πλήθος κόσμου.

Η «Ευτέρπη» και η «Τερψιχόρη» τέρπουν τους Λευκαδίτες
Την Τρίτη 12/5/2015, στην αίθουσα «Μιχαήλ Αβέρωφ» της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών πραγματοποιήθηκε κοινή καλλιτεχνική εκδήλωση της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών και του Συλλόγου Λευκαδίων Ηλιούπολης και Γύρω Δήμων «Η Φανερωμένη». Ο Λευκαδίτης (απ’τον Δρυμώνα) μουσικοσυνθέτης και εξαίρετος βιολιστής κ. Παναγιώτης Φίλιππας και οι συνεργάτες του, που προσφέρθηκαν αφιλοκερδώς να στηρίξπουν την εκδήλωση, ταξίδεψαν το κοινό σε νοσταλγικά μουσικά μονοπάτια με αγαπημένες ελληνικές και ξένες μελωδίες. Προηγήθηκε ο καθηγητής Θεολογίας και ιεροψάλτης κ. Δημήτρης Βερύκιος, που έψαλε το Απολυτίκιο της Πεφανερωμένης, μεταφέροντάς μας νοερά στην ατμόσφαιρα του νησιού. Ακολούθησε χορευτικό πρόγραμμα με λευκαδίτικους και άλλους χορούς από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Λευκαδίων Ηλιούπολης.

Οδυσσέας και Όμηρος:ταυτοπροσωπία ή ετεροπροσωπία;
Στις 27-4-2015 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών εκδήλωση με θέμα «Όμηρος και ομηρική Ιθάκη: η ιστορική αλήθεια και η πραγματικότητα» και ομιλητή τον διακεκριμένο ομηριστή και δημοσιογράφο Κώστα Δούκα. Προλόγισε ο πρόεδρος της Εταιρείας Κώστας Καρούσος. Για το επίμαχο θέμα ο ομιλητής και συγγραφέας του δίτομου έργου με τίτλο «Το μεγάλο μυστικό του Ομήρου», υποστήριξε ότι αναμφισβήτητα η πραγματική πατρίδα του Οδυσσέα είναι η Λευκάδα και ότι ο Οδυσσέας είναι ο ίδιος ο ποιητής. Για να τεκμηριώσει τη δεύτερη καινοφανή άποψή του στηρίζεται σε λογικές ενδείξεις-αποδείξεις (σημεία ή μαρτύρια, κατά τον Θουκυδίδη), όπως είναι η ακριβής περιγραφή των όπλων (παραπέμπουν στη 2η χιλιετία), οι ονομασίες τόπων (π.χ. Φθία, αντί Θεσσαλία), οι λεπτομερέστατες και ακριβέστατες περιγραφές οι οποίες θα μπορούσαν να προέρχονται μόνο από έναν αυτόπτη μάρτυρα και καλό γνώστη των περιγραφομένων (π.χ. εξαιρετικά ακριβής περιγραφή θανάτου από τραύμα), το σκοτάδι για το ποιος ήταν ο Όμηρος (δεν δίνει καμιά πραγματική ένδειξη σχετικά με τον εαυτό του, τη στιγμή που για τον Ησίοδο π.χ. έχουμε ένα σωρό στοιχεία) κ.ά., που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο –καθόλου τυφλός - Όμηρος δεν έζησε τον 7ο αιώνα αλλά τη Μυκηναϊκή εποχή. Ως προς τη θέση στην οποία βρισκόταν το παλάτι του Οδυσσέα , ο συγγραφέας υιοθετεί την άποψη του Δαίρπφελδ, αλλά πολλοί θεωρούν ότι η αρχαιολογική σκαπάνη έχει να κάνει πολλή δουλειά και ότι πρέπει να δουλέψει και σε άλλα «χωράφια». Για περισσότερα σχετικά με το θέμα παραπέμπουμε στο Γράμμα της Σύνταξης του 12ου φύλλου της εφημερίδας μας.

Μνήμη Λάκη Σάντα: Το εύδαιμον το ελεύθερον, το δ΄ ελεύθερον το εύψυχον
Την Κυριακή, 10 Μαϊου 2015, η Ένωση Αγιοπετριτών Λευκάδας πραγματοποίησε επίσκεψη στους Αρχαιολογικούς χώρους της Ακρόπολης και της Ρωμαϊκής Αγοράς, με την ευκαιρία της απόδοσης τιμής με την τέλεση μνημοσύνου στη μνήμη του μεγάλου τέκνου της Λευκάδας και αγωνιστή της Εθνικής μας Αντίστασης αείμνηστου Απόστολου (Λάκη) Σάντα, ο οποίος την 30η Μαϊου του 1940, μαζί με τον συμφοιτητή του Μανώλη Γλέζο, κατέβασε από την Ακροπολη τη γερμανική σημαία με τη χιτλερική σβάστικα.. Η επιμνημόσυνη δέηση (τρισάγιο) πραγματοποιήθηκε στο λόφο του Αρείου Πάγου από τον αγιοπετρίτη αιδεσιμότατο ιερέα π. Γιάννη Πατίτσα, παρουσία εκπροσώπων των λευκαδίτικων πολιτιστικών συλλόγων (Ομοσπονδίας, Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών, Συλλόγου Λευκαδίων Αττικής, Συλλόγου Λευκαδίων φοιτητών Αττικής, Συλλόγου Χορτιωτών) κ.ά. Ακολούθησε σύντομη ομιλία του Προέδρου του Συλλόγου κ. Απόστολου Αντύπα για τη σημασία που είχε η υποστολή της σβάστικας από την Ακρόπολη, αφού ουσιαστικά αποτέλεσε την πρώτη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη Αθήνα, μια ενέργεια με συμβολικό χαρακτήρα, που είχε όμως τεράστια απήχηση στο ηθικό των δοκιμαζόμενων Ελλήνων.

Βιβλιοθήκη Λευκάδας: Δωρεά για επένδυση σε άυλους πόρους
Tο Σάββατο 28 Μαρτίου 2015, παρουσιάσθηκε στη Βιβλιοθήκη το τμήμα θετικών επιστημών, που δημιουργήθηκε με Δωρεά Πέτρου και Νίτας Αργύρη. Το υλικό είναι στη διάθεση εκπαιδευτικών, μαθητών και κάθε ενδιαφερομένου (www.lefkaslibrary.gr). Εκείνο που απομένει είναι να αξιοποιήσουμε τα υπέροχα δώρα τους.

Πνευματική αναβάθμιση
Την Tετάρτη του Πάσχα, μέσα σε έντονο κλίμα ιδιαίτερης πνευματικής χαράς, τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Ιράς Αθανίου Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Θεοφίλου, ο οποίος τέλεσε και την κουρά της Γερόντισσας Αντωνίας, Ηγουμένης της Ιεράς Μονής, σε μεγαλόσχημη μοναχή. (σσ:Μεγαλόσχημος θεωρείται ο Μοναχός ή η Μοναχή ανώτατης τάξης ο οποίος φέρει κουκούλα ως διακριτικό γνώρισμα του τίτλου του).

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στο «Νησί των Ποιητών»
Στις 21 Μαρτίου ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λευκάδας και η ARTηρία συνδιοργάνωσαν εκδήλωση με τίτλο “5 ποιητές – 5 σημεία”, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Ήταν ένας περίπατος που ξεκίνησε το πρωί στη Δημόσια Βιβλιοθήκη και ολοκληρώθηκε το βράδυ στους χώρους της ARTηρίας, με ενδιάμεσες στάσεις στο Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χερν, στο εκκλησάκι του Αη Γιάννη και στο Ναό του Παντοκράτορα. Στην διάρκεια της εκδήλωσης διαβάστηκαν επιλεγμένα ποιήματα των ποιητών Ν. Καρούζου, Μ. Σαχτούρη, Τ. Λειβαδίτη. Ν. Βαλαωρίτη και Γ. Βαρβέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε!
Σας καλωσορίζουμε στην ανανεωμένη ιστοσελίδα μας!
Η ιστοσελίδα μας επανασχεδιάστηκε και ανανεώθηκε, είναι πιο σύγχρονη, πιο λειτουργική και πιο επικεντρωμένη στο να σας προσφέρει τις πληροφορίες που χρειάζεστε άμεσα και γρήγορα.
Για καλύτερη εμπειρία χρήσης αναβαθμίστε την εφαρμογή περιήγησης (Browser) που χρησιμοποιείτε
Ευχαριστούμε που μας επισκεφθήκατε!