Γεγονότα και σχόλια 23ου Φύλλου

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και κοπή της πιτας της ΕΛΜ
Στις 22/01/2017 η Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της στην Αθήνα, παρουσία πλήθους Λευκαδίων και πολλών επισήμων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του ξενοδοχείου Αχίλλειον, ιδιοκτησίας του Λευκαδίτη Γιάννη Πολίτη, που οργάνωσε άψογα τα πάντα και επιβεβαίωσε το «όλοι οι καλοί χωράνε», αφού πλήθος Λευκαδίων και φίλων της Ε.Λ.Μ συνέρρευσε στον χώρο. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λευκάδας και Ιθάκης κ.Θεόφιλος, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε τελέσει αρχιερατική θεία λειτουργία για τους εν Αττική Λευκαδίτες στον Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου Ομόνοιας, ο ιεροκήρυκας της ιεράς Μητροπόλεώς μας πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης κ. Ιωαννίκιος, ο βουλευτής Λευκάδας κ. Θαν. Καββαδάς, ο δήμαρχος Λευκάδας κ. Κ. Δρακονταειδής, ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας κ. Σπ. Αρβανίτης, ο αντιδήμαρχος κ. Γ. Φίλιππας, οι πρόεδροι της Ομοσπονδίας των Απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων και του Συλλόγου Λευκαδίων Αττικής “Αγία Μαύρα” κ. Σ. Κακλαμάνης και Θ. Λογοθέτης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης, ο πρ. Δήμαρχος Λευκάδας κ. Κ. Αραβανής, καθώς επίσης και πρόεδροι και μέλη Λευκαδίτικων σωματείων Αττικής (Εγκλουβής, Αγίου Πέτρου, Συλλόγου Λευκαδίων Ηλιούπολης, ΛΑΟ.ΠΟ.ΛΙΣ κλπ).Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της ΕΛΜ κ. Αθανάσιος Μελάς που καλωσόρισε τους επίσημους και τον κόσμο και ευχαρίστησε τον κ. Πολίτη για την παραχώρηση του χώρου και τα κεράσματα. Στη συνέχεια παρουσίασε τα μελλοντικά εκδοτικά σχέδια της Εταιρείας, ανάμεσα στα οποία είναι η έκδοση του βιβλίου του λευκάδιου γιατρού και ήρωα της Επανάστασης του 1821 Πέτρου Στεφανίτζη (1792 – 1863) με τίτλο: “Απλή και μεμαρτυρημένη έκθεσις των εν Ελλάδι πράξεων και τυχών αυτού απ΄ αρχής του αγώνος της Επαναστάσεως μέχρι σήμερον”, που πρωτοεκδόθηκε στην Αθήνα το 1839.



«Εύγε» στη Φιλαρμονική μας
Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε συναυλία στην αίθουσα εκδηλώσεων του φιλολογικού συλλόγου «Παρνασσός» της Αθήνας από τη Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδας υπό τη μουσική διεύθυνση του Κώστα Μεσσήνη Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα παρουσιάστηκε με εξαιρετική επιτυχία η όπερα La Traviata του G. Verdi, που αναφέρεται στην ιστορία ενός μεγάλου έρωτα, ματαιωμένου από τις κοινωνικές συμβάσεις. Το ενθουσιώδες κοινό αποθέωσε τις μοναδικές ερμηνείες της σοπράνο Ευδοκίας Μωυσίδου ως Βιολέττας Βαλερύ, του τενόρου Σταύρου Σαλαμπασόπουλου ως Αλφρέντο Ζερμόν και του βαρύτονου Πέτρου Σαλάτα ως Τζόρτζιο Ζερμόν, υπό τους εξαίσιους ήχους της Φιλαρμονικής μας. Το «παρών» έδωσε πλήθος Λευκαδίων και φίλων του νησιού μας που συνέρρευσαν απ’ όλη την Αττική, ο δήμαρχος Λευκάδας κ. Κ. Δρακονταειδής, ο αντιδήμαρχος Θ. Περδικάρης, πρόεδροι και μέλη πολλών Λευκαδίτικων πολιτιστικών συλλόγων της Αθήνας (Ομοσπονδία των Απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων, Σύλλογος Λευκαδίων Αττικής “Αγία Μαύρα”, Σύλλογος Λευκαδίων Ηλιούπολης, ΛΑΟΠΟΛΙΣ, κ.α.) ο πρόεδρος της ΕΛΜ κ. Θ. Μελάς, εκπρόσωπος του Συλλόγου των απανταχού Χορτιωτών Λευκάδας κ.α. Τέτοιες εκδηλώσεις, βέβαια, απαιτούν οικονομική στήριξη και οργάνωση και γι’ αυτό χάριτας οφείλουμε στους χορηγούς της συναυλίας και σε όλους όσοι βοήθησαν στην άρτια οργάνωσή της. Όσο γιια την ιστορία και την ποιότητα της Φιλαρμονικής μας σεμνύνεται όλη η Λευκάδα.


Η Φιλαρμονική στον «Παρνασσό» της δόξας (Φωτο: MyLefkada)

Λευκαδίτης της Διασποράς: Ερευνάτε τας … πηγάς
Η λευκαδίτικη παρουσία στο πεδίο της βιβλιοπαραγωγής είναι έντονη και στο Εξωτερικό. Προσφάτως λάβαμε και διαβάσαμε το εξαιρετικό ερευνητικό έργο του συγγραφέα και δικηγόρου στις ΗΠΑ C. Alexander Hortis, γιου του συγχωριανού και συνεργάτη της εφημερίδας μας πανεπιστημιακού καθηγητή κ. Φάνη Κ. Χόρτη, με τίτλο The Mob and the City, το οποίο έτυχε θερμότατης υποδοχής στις ΗΠΑ. Αντλώντας από ένα πλήθος πρωτογενών πηγών, πολλές από τις οποίες αποκαλύφθηκαν πρόσφατα, και, γενικότερα, αξιοποιώντας άριστα το σχετικό υλικό, ο συγγραφέας μας δίνει την πιο εμπεριστατωμένη και αυθεντική ιστορία της Μαφίας της Νέας Υόρκης από τις αρχές ως και τα μέσα του εικοστού αιώνα.

The Mob and the City: The Hidden History of How the Mafia Captured New York by C. Alexander Hortis (Author), James B. Jacobs (Foreword) 
Forget what you think you know about the Mafia. After reading this book, even life-long mob aficionados will have a new perspective on organized crime. Informative, authoritative, and eye-opening, this is the first full-length book devoted exclusively to uncovering the hidden history of how the Mafia came to dominate organized crime in New York City during the 1930s through 1950s. Based on exhaustive research of archives and secret files obtained through the Freedom of Information Act, author and attorney C. Alexander Hortis draws on the deepest collection of primary sources, many newly discovered, of any history of the modern mob Shattering myths, Hortis reveals how Cosa Nostra actually obtained power at the inception. The author goes beyond conventional who-shot-who mob stories, providing answers to fresh questions such as: * Why did the Sicilian gangs come out on top of the criminal underworld? * Can economics explain how the Mafia families operated? * What was the Mafia's real role in the drug trade? * Why was Cosa Nostra involved in gay bars in New York since the 1930s? Drawing on an unprecedented array of primary sources, The Mob and the City is the most thorough and authentic history of the Mafia's rise to power in the early-to-mid twentieth century.



Κοπή της πίτας και στη «Λευκάδα» της Ηλιούπολης
Στο κατάμεστο Λευκαδίτικο Σπίτι της Ηλιούπολης έγινε την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017 η καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Λευκαδίων Ηλιούπολης και Γύρω Δήμων “Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ” από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλο .Από την πλευρά των επισήμων ξεχώρισαν ο βουλευτής Λευκάδας κ. Αθανάσιος Καββαδάς, ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Πατσαβός, ο δήμαρχος Λευκάδας κ. Κωνσταντίνος Δρακονταειδής, ο δήμαρχος Ηλιουπόλεως κ. Βασίλης Βαλασσόπουλος, ο δήμαρχος Βύρωνα κ. Γρηγόρης Κατωπόδης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρώην δήμαρχος Ηλιουπόλης κ. Θ. Γεωργάκης, καθώς και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων της Λευκάδας και της Ηλιούπολης. Χρόνια πολλά σε όλους.

Νέο ΔΣ του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας
Μετά τις αρχαιρεσίες του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας, που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016 για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου, το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε την Κυριακή, 11-12-2016 και συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:Πρόεδρος: Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού, Αντιπρόεδρος: Άννα Κοψιδά,Γενική Γραμματέας: Αικατερίνη Ροντογιάννη, Οργανωτική Γραμματέας: Αγγελική Κόγκα,Ειδική Γραμματέας: Διονυσία Μπίζου, Ταμίας: Όλγα Κοταρέλα, Έφορος Βιβλιοθήκης και Εκδόσεων: Ιωάννης Φραγκούλης. Στο νέο ΔΣ ευχόμαστε καλή δύναμη, για να συνεχίσει το πολυσχιδές και καρποφόρο έργο του.
6.Έκθεση φωτογραφίας από το ΦΩΤΟ κύτταρο 14-17 Σεπτεμβρίου: ταλέντο και εμπειρία Ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου στα πλαίσια των αποκριάτικων εκδηλώσεων του 2017 πραγματοποίησε την Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017,και ώρα 20:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΑ ΡΑΓΚΟΥΤΣΑΡΙΑ». Στην έκθεση έλαβαν μέρος έντεκα μέλη δύο Φωτογραφικών Ομάδων, της ομάδας Φωτοστύλ «Φ.Υ.Γ.Ε.Σ.» με έδρα την Αθήνα και της ομάδας «ΦΩΤΟ.κύτταρο» με έδρα την πόλη της Λευκάδας. Τα μέλη των δύο φωτογραφικών ομάδων, μετά από πρόσκληση του Δήμου Καστοριάς, τον Ιανουάριο του 2016 συνεργάστηκαν και αποτύπωσαν με το φωτογραφικό τους φακό τις εκδηλώσεις των Ραγκουτσαριών, με σκοπό να γνωρίσει το ευρύ κοινό μέσα από τα μάτια των φωτογράφων-εκθετών τις εορταστικές εκδηλώσεις των Ραγκουτσαριών, ένα καρναβαλικό έθιμο μοναδικό που η αρχή του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Το ζητούμενο της έκθεσης ήταν μέσα από έντεκα διαφορετικές ματιές να αποτυπωθεί εικαστικά το πνεύμα των ραγκουτσαριών, η ιεροτελεστία, η κάθαρση, η έκρηξη χαράς, κεφιού, το συναίσθημα, η αγάπη, η μύηση κ.τ.λ., στοιχεία που αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Καστοριανού καρναβαλιού στις διάφορες εκφάνσεις του. Η έκθεση είχε προγραμαματιστεί να διαρκέσει έως τις 26 Φεβρουαρίου 2017, αλλά λόγω της επιτυχίας με την οποία στέφθηκε, όπως προκύπτει από τα διθυραμβικά σχόλια στο βιβλίο επισκεπτών, παρατάθηκε ως τις αρχές Μαρτίου. Εκθέτες ήταν οι εξής: Βασιλική Αγγελακoπούλου, Κωνσταντίνος Βεργίνης, Νίκος Βλαχόπουλος, Γιάννης Ζαφειρόπουλος, Αποστόλης Μαραγκός, Γιώργος Μπάξας, Αναστασία Μπόϊκου, Τατιάνα Σαΐνη, Ελένη Σαραντοπούλου, Κωνσταντίνος Σοφιανός, και η Βούλα Χόρτη.

Έκθεση «ναϊφ» ζωγραφικής και αγιογραφίας από την Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών στη Βασιλική Λευκάδας
Εκτός από τα μεγάλα κινήματα της τέχνης, υπάρχει και η «ναίφ» τέχνη (Naïve art= απλοϊκή, «αφελής» τέχνη). Πρόκειται για την τέχνη των καλλιτεχνών που δεν έχουν καμία ακαδημαϊκή κατάρτιση και δεν ασκούν καμιά ανάλογη επιρροή στην κοινωνία, αλλά είναι μια τέχνη συχνά μοναχική και απομονωμένη, που αποτυπώνεται, με βάση τις επιθυμίες και τα όνειρά τους, σε εικόνες και γλυπτά. Οι ναΐφ ζωγράφοι τις τελευταίες δεκαετίες παίρνουν τη θέση που τους αναλογεί στο διεθνές καλλιτεχνικό προσκήνιο, αναδεικνύοντας την ιδιομορφία καιτ την ποιότητά τους. Αυτό που κάνει τους ναΐφ να ξεχωρίζουν είναι ο αυθορμητισμός τους και η σχέση τους με την παράδοση, την πραγματικότητα και την ίδια τους την τέχνη, στοιχεία που τους χαρίζουν δροσιά και εξυψώνουν την «αφέλειά» τους σε ιδιαίτερα σημαντική αρετή. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών οργανώνει έκθεση «ερασιτεχνικής» («ναϊφ») ζωγραφικής και αγιογραφίας στη Βασιλική Λευκάδας τον προσεχή Αύγουστο. Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΥΚΑΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2017

Πρόσκληση

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών, σε πρόσφατη συνεδρίασή του, αποφάσισε να διοργανώσει έκθεση ζωγραφικής και Αγιογραφίας τον προσεχή Αύγουστο στη Βασιλική. Σ’ αυτήν μπορούν να εκθέσουν τα έργα τους μόνον ερασιτέχνες καλλιτέχνες που κατάγονται από τη νότια Λευκάδα ή ζουν σ’ αυτήν (τ. Δήμος Απολλωνίων).
Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να λάβουν μέρος στην ως άνω καλλιτεχνική εκδήλωση,
παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τους παρακάτω αναφερομένους, για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής:

Αθανάσιος Μελάς (210) 45 31 712 και 6972 400 110
Άγγελος Χόρτης (210) 66 12 085 και 6947 743 383
Αντώνης Σολδάτος ( 210) 38 23 547 και 6976 143 062
Θωμάς Πατρίκιος (210) 96 45 033 και 6939 693 530

Το Διοικητικό Συμβούλιο


Φωτο: Βούλα Χόρτη

Η ισχύς εν τη ενώσει
Η Συνομοσπονδία Επτανησίων είναι γεγονός
Τα επτανησιακά πολιτιστικά σωματεία που έχουν έδρα την Αθήνα προχώρησαν στην ένωση των δυνάμεών τους, δημιουργώντας την «Επτανησιακή Συνομοσπονδία» και συγκροτώντας την Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή. Στη Συνομοσπονδία συμμετέχουν η Ομοσπονδία Συλλόγων Κερκυραίων Αττικής Ι. Καποδίστριας, η Ένωση Ζακυνθίων Αθήνας Άγιος Διονύσιος, η Ομοσπονδία των Απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων, ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών, η Ένωση των Απανταχού Ιθακησίων, η Ένωση των Απανταχού Παξινών Άγιος Χαράλαμπος και ο Σύλλογος των Απανταχού Φαρακλάδων Κεφαλονιάς η Εύγερος”. Στη νεοπαγή Συνομοσπονδία ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Estia Awards 2017: Η ταβέρνα «το αλώνι» ανάμεσα στους καλύτερους της ελληνικής εστίασης
Σε μία λαμπρή τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2016, στο Gazarte στην Αθήνα, βραβεύθηκαν επιχειρήσεις αντιπροσωπευτικές τόσο του γαστρονομικού πλούτου της Ελλάδας, όσο και των νέων ιδεών που χαρακτηρίζουν την ελληνική εστίαση. Ανάμεσά στους βραβευθέντες στα Estia Awards 2017, στους οποίους περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα επιχειρήσεων, συγκαταλέγεται και η χορτιώτικη επιχείρηση εστίασης «τ’ αλώνι» του φίλου Θοδωρή Βουκελάτου. Τα συγχαρητήριά μας, Θοδωρή, και σου ευχόμαστε πάντα επιτυχίες.



Ελληνοαγγλικά
Από τον εξαίρετο και πολύγλωσσο γλωσσοδίφη Γιώργο Στ. Μάλφα λάβαμε το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο με τίτλο «Syllabe, Stress and Pronjungation in English» (Συλλαβή, Τονισμός και Προφορά στη Αγγλική). Πρόκειτια για μια τολμηρή προσέγγιση της μοναδικής πρακτικά δυσκολίας της αγγλικής γλώσσας, η οποία θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο βοήθημα για τους διδάσκοντες που επιθυμούν να οδηγήσουν τους μαθητές τους στην κατανόηση των νόμων που διέπουν την αγγλική προφορά. Θεωρούμε επίσης ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και για γνώστες της αγγλικής γλώσσας οι οποίοι δεν θέλουν να αρκεστούν στη μίμηση, αλλά επιμένουν να μάθουν το πώς και το γιατί σε αυτόν τον εξαιρετικά πολύπλευρο και πολύπλοκο τομέα, τη σύνθεση δηλαδή σε ενιαίο σύστημα των ετερόκλιτων γλωσσικών συνεισφορών που έχουν συνδιαμορφώσει ορθογραφικά και φωνητικά τη σύγχρονη αγγλική στο πέρασμα των αιώνων: κελτικών, λατινικών, γερμανικών, ελληνικών και πολλών άλλων. Η έκδοση είναι ιδιωτική και όποιος ενδιαφέρεται να προμηθευτεί το βιβλίο μπορεί να απευθυνθεί στην παρακάτω διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: gsmalfas@gmail.com. Συγχαρητήρια στον συγγραφέα και καλοτάξιδο το βιβλίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε!
Σας καλωσορίζουμε στην ανανεωμένη ιστοσελίδα μας!
Η ιστοσελίδα μας επανασχεδιάστηκε και ανανεώθηκε, είναι πιο σύγχρονη, πιο λειτουργική και πιο επικεντρωμένη στο να σας προσφέρει τις πληροφορίες που χρειάζεστε άμεσα και γρήγορα.
Για καλύτερη εμπειρία χρήσης αναβαθμίστε την εφαρμογή περιήγησης (Browser) που χρησιμοποιείτε
Ευχαριστούμε που μας επισκεφθήκατε!